КBE Dictionary в Ubuntu

Докато бях Windows потребител доста дълго време ползвах SA Dictionary. На скоро попаднах на близък по вид на него речник за Ubuntu – КBE Dictionary. Обаче при стандартна инсталация от Software Center-а ми даде грешка за липсващи речници и по-долу ще споделя решението, което свърши работа при мен.

За да инсталирате КBE Dictionary влизате в Applications ==> Ubuntu Software Center  и в полето за търсене пишете kbe dictionary.

След като инсталирате речника е много вероятно да ви излезе грешка за липсващи файлове. В такъв случай отивате на този линк  и записвате файлът, който ще се изтегли.

След свалянето на файла го разархивирате някъде. Да приемем, че е разархивиран на Desktop-а. В конзолата пишете следното:

sudo cp /home/{username}/Desktop/bedic-data-4.0/bg_en.dat /usr/local/share/bedic/ sudo cp /home/{username}/Desktop/bedic-data-4.0/en_bg.dat /usr/local/share/bedic

където  {username} е вашето потребителско име.

Ако всичко е минало както трябва, в Application ==> Office ==>  КBE Dictionary трябва да имате работещ английско/български и българо/английски речник.

* забележка: написаното по-горе е тествано и работи на Ubuntu 11.04

PS: под Ubuntu 10.04 след инсталация от Ubuntu Software Center речника не искаше да се покаже в менюто. Може да се стартира ръчно с командата
kbedic

Ако ви се занима можете да го добавите в менюто през Main Menu от System

 

0 thoughts on “КBE Dictionary в Ubuntu

 1. missy

  Здравей! Имам проблем с инсталирването на тези два файла. От първата част sudo cp /home/{username}/Desktop/bedic-data-4.0/bg_en.dat /, от която трябва да се извлекат, ми изписва, че няма такъв файл или директория.

  Reply
 2. metodiew Post author

  Здравей,

  “След свалянето на файла го разархивирате някъде. Да приемем, че е разархивиран на Desktop-а.”

  Т.е. “Desktop” го заменяш с папката, в която си разархивирала файла.
  Пример: ако свалиш и разархивираш файла в папката “Downloads”, командата би трябвало да бъде:
  /home/{username}/Downloads/bedic-data-4.0/bg_en.dat/.

  Това реално е пътят то разархивираната папка.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.