За Хората и Асансьорите

По една или друга причина в понеделник сутрин се оказах в болница, по-скоро в ролята си на такси, така че всичко е ок. Казвам това само защото случката, провокирала този пост, се случи там, в болницата. След като вече уточнихме мястото на събитието, е време да продължим с историята, защото тя е свързана с хората и асансьорите. А тях ги има на всякъде – и хората и асансьорите. 🙂

Ще започна с въпрос – колко често ви се е случвало да се возите в асансьор, който спира на даден етаж, а там няма хора нито за слизане, нито за качване? Точно така, доста! Предполагам че на всички ни се е случвало и да, всички знаем колко досадно е това. Случката която ми е случи ме провокира да напиша следващият наръчник (реших че няма да е добре да използвам прекрасната българска дума туториал) за използването на асансьор.

Първо случката, после how-to-то

Тъй като в болницата трябваше да се минат няколко прегледа и изследвания, наложи ни се да се разходим из етажите. В такъв случай най-често използвам стълбите, защото болничните асансьори са натоварени, но в този случай бях с възрастни хора, та нямаше как. След преглед в кабинета, трябваше да слезнем до регистрация за да заплатим изследване.

Стигаме до асансьора и пред него една дама с мъжа си (вероятно), която засякохме няколко пъти да философства и спори с лекари и сестри по коридорите и регистрацията, чакаха асансьора. Жената стоеше пред вратата и натисна поне десетина пъти и двата бутона – за нагоре и надолу. Търпеливо почаках да спре да се разхожда из бутоните и на третото комбо се обърнах към нея и ѝ казах: “Г-жо, това което правите няма да забърза асансьора, ами само ще го обърка и забави. Моля Ви да спрете да натискате всичките бутони и да изчаката търпеливо!“. Жената ме изгледа с пренабрежение, но поне спря! След малко асансьорът дойде, ние се качихме в него и той ни заведе един етаж по-нагоре, въпреки че бяхме в другата посока. Разбира се, там нямаше никой, нито за слизане, нито за качване и асансьора потегли надолу. Яко, нали?

Та да се върнем към …

Съществената част

Предупреждавам че следващите стъпки ще са много важни и отговорни, така че оставете всичко останало, налейте си кафе, отпуснете се и четете внимателно.

Така! След като вече всичко е готово, кафето е направено, вие сте напълно съсредоточени, следват безценните съвети за това как правилно да използваме асансьор, разписани стъпка по стъпка.

Първа стъпка

След като сте намерили къде се намира асансьора, застанете пред него.

Да предположим, че знаете на кой етаж сте и че знаете в каква посока искате да се придвижите(тук се разбира, нагоре или надолу).
Ако всичко е наред, решаваме че горното уточнение е вярно, можем да продължим.

Втора стъпка

Ако асансьорът има само един бутон, то е ясно – натискаме го и чакаме. Обаче ако асансьорът има повече от един бутон, разбирай нагоре – Arrow_Circle_Up или надолу – Arrow_Circle_Down, и (пак да повторим) ние знаем в каква посока искаме да се придвижим, натискаме САМО бутонът с желаната посока. т.е. ако сме сме нагоре, натискаме бутона за нагоре, ако сме надолу, то натискаме бутона за надолу. Логично, нали?

Трета стъпка

След като асансьорът е пристигнал, качваме се в него, избираме желания етаж и ако всичко е минало по план, асансьорът ни придвижва до него и ние можем да слезем доволни.

Надявам се че вече ще можем да използваме асансьорите доста по-успешно и че няма да правим празни курсове по етажите, заради незнанието на някои хора.

За край, нещо доста забавно 🙂

Voice Recognition Elevator – ELEVEN!

Картинката е взета от quickmeme.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.