Foursquare – review на социалната мрежа през моят поглед


Хората често свързват понятието “социална мрежа” с Facebook. Да, тя наистина е социална мрежа, но не е единствената. Няма да тръгна да ги изброявам всичките, защото нито мога да кажа, че знам всички, нито пък тук е мястото да се прави подобен списък.

Тук искам да опиша малко повече за Foursquare. Аз лично на скоро станах неин потребител, въпреки че знаех за нея от преди известно време. От време на време виждах в „чуруликанията“ хората които следвам(как звучи на български само, а?) кой и къде е бил и реших, че е време и аз да я пробвам. Това, което ме изненада е, че голямата част, да не кажа всичките ми познатите си нямат идея за съществуването ѝ, с малки изключения разбира се.

Идеята ѝ е доста интересна. Като цяло това е начин да споделяш с приятелите си за местата, на които си бил, като можеш да оставяш коментари за него. Давам пример. Снощи си ходил в някое ново кафе и си останал доволен/недоволен от нещо. Лесно можеш да оставиш коментар за мястото и да препоръчаш/предпазиш бъдещ посетител на това заведение.

Всичко това става чрез т.н. „чекване“. За да бъде по-интересно за вас и вашите приятели, Foursquare предоставя различни „награди“ под формата на значки. Можеш да спечелиш най-различни значки, като всяка една от тях си има определени изисквания. Примерно, всеки нов потребител получава първата си значка след като се чекне за първи път. След като „откриеш“ десет различни нови „места“ получаваш друга значка и това са само малка част от всичките подобни „награди“ . В чужбина има практика редовните клиенти/посетители на даден обект да получават някакъв процент отстъпка, за това че са редовни посетители и всъщност те са нещо като реклама за този обект. ПИБ скоро проведе срещи с кметовете на своите клонове, така че има някаква надежда, че и тук това ще започне да се взема на сериозно.

Друго интересно състезание между потребителите на 4sq е това за „кметство“ на даден обект. За да бъдеш кмет на обект, трябва да си се чекнал най-много пъти в него.

Разбира се всичкото това може да ви се струва прекалено детинско или пък излишно занимание, но всеки има право да избира какво ще или няма да ползва, така че това си е изцяло личен избор. На мен лично идеята и реализацията на приложението ми допада адски много, надявам се, че и на повечето хора, които тепърва ще се запознават с него, ще им хареса.

Още малко от възможностите на потребителите. Те имат възможност да добавят нови обекти. Всеки един кмет на даден обект има възможност да променя местоположението или съдържанието да дадения обект. Може да редактира информацията на дадения обект.

Собствениците на обекти най-вероятно ще видят вече регистриран своя и така ще имат възможност да следят от друга, по-различна страна мнението на клиентите си. В крайна сметка цялата тази мрежа може да бъде използвана за безплатна (поне за сега) реклама.

Някои от вас може да се притеснят за това, че по този начин се споделя прекалено много лична информация,а не всеки доброволно би споделял така открито за това къде се намира в момента. Това до голяма степен може да бъде ограничено с възможностите, които се предлагат при избора на каква информация да бъде показана. Само вашите приятели имат достъп и могат да видят. къде сте в този момент. Но пък, ако това не е проблем за вас, имате възможност да споделяте с вашите Facebook и Twitter контакти.

Стига толкова приказки. Ако някой остане любопитен за възможностите на Foursquare, е свободен да го направи абсолютно безплатно. За целта ще му трябва Foursquarea app за операционната система на мобилния си телефон.

И както казва самия 4sq: „We’re all about helping you find new ways to explore the city.“
Забавлявайте се!

0 thoughts on “Foursquare – review на социалната мрежа през моят поглед

 1. Иван

  Да, интересна е тази социална мрежа. Радвам се, че и в България има раздвижване. Сега ПИБ с награди, после и други компании.

  В момента се разработва и български еквивалент на foursquare, очакваме подробности – vivo.bg 🙂

  Поздрави!

  Reply
  1. admin Post author

   Здравей, Иван!
   Ами да, и аз намирам тази мрежа за интересна и се надявам да се популяризира още.
   Успех с българския проект, ще се радвам да има раздвижване и там.
   Поздрави!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.