Световното. Размисли и страсти около него. Обзор.

World Cup
Приказката свърши. За едни добре, за други – не чак толкова.

Следващите редове не претендират за обективност и вярност. Всичко в този пост е изложение на  лично мнение и виждане за изминалите мачове и събитията около тях. Претендирам само и единствено за това, че имам право на собствено мнение и не държа някой да се съгласява с него! Отворен съм към мнения и критики.


Spain

Както всички вече знаят Испания е новия футболен господар. Честито! Не съм техен фен, но съм фен на изключително красивият футбол, който те практикуват. След като на последното европейско успяха да спечелят първата си титла на голям форум, сега успяха да затвърдят доминацията си в последните години и заслужено са новият световен шампион. Красив, резултатен, нападателен и най-вече ефективен футбол, който те практикуват даде своя резултат. Думите са излишни, всичко се забравя, помни се само шампиона, така че още веднъж – честито!

Висенте дел Боске за пореден път доказа, че е треньор от световна класа. След невероятните му успехи с отбора на Реал Мадрид, сега доведе и Испания до така мечтаните титли.

Икер Касиляс показа, че не напразно е смятан за един от най-добрите вратари.

Давид Вия доказва, че Барселона не са дали парите си напразно и за мен беше най-полезният играч на това световно. Не веднъж успя да измъкне отбора си от тежки ситуации и да матира противниковата защита.

02.07.2010 – тъжна дата. В този момент за мен световното свърши. Бразилия отпадна, тъжно но факт. Винаги съм ги харесвал и винаги съм ги подкрепял. Това е моят фаворит във всеки един мач, но в Африка не показаха с нищо, че заслужават да бъдат номер едно и разбира се отпаднаха бързо бързо. Каквото и да напиша вече няма значение, така че няма да се спирам на тях. Не показаха това, на което са способни и заслужено си заминаха рано. Още веднъж жалко, но следващото световно ще бъде на тяхна земя. Дано там покажат на всички с играта си, защо са най-великите. Дано!

БНТ
БНТ.  В тази статия споделих мнението си отразяването на първенството от  БНТ и коментаторите, но тъй като това е обобщение, ще им отделя още малко внимание.

Като цяло БНТ бяха трагикомични. Ще изброя някои от причините, които ме карат да твърдя това:

Студиото. Повечето от поканените гости бяха интересни и компетентни. Обаче така и не успях да разбера с какво те бяха по-интересни от самите футболисти и треньори. Искам да кажа, че веднага след края на мача винаги има интервюта с някои от участниците в мача. Винаги е интересно да чуеш мнение на някой от участниците в двубоя и чак тогава може да чуем и мнението в студиото. Но явно БНТ беше решило така.

Водещите от нежния пол.  Да ме прощават, но те милите не знаеха къде се намират и за какво са сложени там. Бяха толкова неадекватни, че просто не намирам подходящите думи за да ги опиша. Студиото като цяло беше под всякаква критика и това не е само мое мнение. В почти всички познати сме коментирали как някой спира звука, някой слуша музика, някой просто гледа мача на друга телевизия или в Интернет. Причините си мисля, че са повече от ясни.

Коментаторите. Това беше най-страшната част от цялото световно. Не ми се иска да говоря толкова негативи по техен адрес, но те просто прекалиха. Имаше и някои хубави коментари. Някои от младите момчета се представиха добре, това никой не го оспорва. Но като цяло бяха под всякаква критика. Петър Василев така и не се спря да бълва глупости. Не спря да налага личното си мнение за някои спорни ситуации, за съжаление в 99% не беше прав. Не спря и да прекъсва гост-коментаторът. Когато човека до него тръгваше да каже нещо интересно свързано с някой отбор или футболист, г-н Василев винаги намираше начин да го прекъсне с някоя от неговите гениални мисли. Не искам да му отделям повече внимание. Всички, които разбират поне малко от футбол и са гледали, ще ме разберат и съм сигурен, че ще се съгласят с мен. Поне от части. За да не се превръщат горните думи в празни приказки, ще ги подкрепя с една много малка част от  нещата, които казаха. Не си направих труда да записвам всяка една казана глупост, но някои от думите оставиха силен спомен. Ето и някои от тях:

Изби с обратната ръка.” – вратаря на Нигерия след удар на Меси.

Обича фалцов удар със замах” – Меси ( в момента не звучи особено интересно, но по време на мача прозвуча супер смешно и не много на място)

Не бързат да сбъркат.” – че кой отбор бърза да сбърка?

Това не е точно цитат, но отново вездесъщият Петър Василев. Той успя да изкара един от футболистите на 19 години. Няколко минути по-късно се усети и каза, че не е допуснал кой знае каква грешка и се поправи, като каза, че футболистът всъщност е на 29. Но да, какво са 10 години за един футболист? В никакъв случай не искам да оставам разбран. Аз лично никога не съм го харесвал и винаги съм твърдял, че той е много слаб коментатор. Мисля, че в последния месец, той успя да затвърди това мое мнение. Радостен съм, че не му дадоха да води на финала. Благодаря ти, БНТ! Това беше умен и полезен ход!

Имаше и още, но не мисля, че трябва да ги изреждам всичките. Прекалено много са.

В заключителните си думи единият коментатор завърши с извинение, за грешките, които са допуснали той и неговите колеги, за което заслужава само похвали. Всичко е добре, когато свършва добре. Браво, за което!

SMS играта. Имам чувството, че само тя беше на ниво. И не защото беше нещо невероятно, а просто защото подобен тип игри са ужасни сами по себе си. Тази с нищо не се различаваше от общия вид на подобен тип игрички.

Картината и звука. На няколко пъти бяхме зрители на радио предаване. Звучи странно, но е факт. Няколко пъти имаше проблеми с картината или звука или и двете в комбинация. Обикновено замазваха положението с извинение, че проблемът е в трасето и се включваха с коментар от студиото. В трасето? Да бе да!

Има  още много гафове и безброй неточности, но надали сега е мястото и надали това е начина те да се коментират.

vuvuzel

Вувузелите. Тези музикални инструменти подлудиха целия свят. Тази част от футболната африканска култура предизвика много коментари и много недоволства. Факт е, че те бяха неизбежна част от това световно първенство и успяха да заглушат всички опити за различна подкрепа на любимите си отбори. За мен те бяха необходимо зло и не смятам, че имаме право да съдим културата на другите страни. Да, звукът идващ от тях беше неприятен и на моменти заглушителен, но вече всичко свърши. Сега ще настане тишина.

Октопода Paul. Какво да кажем за него. Той е оказва почти гении след като позна всички мачове, за които даде прогноза. Да не говорим, че за малкия финал се чуди десетина-петнадесет минути, с което показа, че мача ще бъде доста оспорван и в крайна сметка Германия победи трудно достойно представили се много добре Уругвай. И накрая и може би най-важното, той успя да познае и новият световен шампион!

Фаворитите. Италия и Франция бързо и безславно напуснаха. Защо им трябваше на Франция да се класира по този грозен начин? Само да заемат едно място!  Бразилия не се забави и ги последва(за тях всичко освен титла е провал). Англия както винаги тръгва с голямата кошница, но всички видяхме тяхното  безлично представяне. Някои от африканските отбори също вещаеха заплаха, но те доказаха, че все още не са узрели за да играят футбол от световна класа, въпреки отличното си физическа, а и техническа подготовка. Явно вътрешни проблеми, преуморените играчи и всичкото останало се отрази на доста от отборите.

Звездите. За съжаление голям брой от тях не показаха своите възможности. Руни (никога не съм му симпатизирал, но това не означава, че не е добър футболист) се представи отчайващо. Просто беше незабележим на терена във всичките мачове на Англия.  Кака не беше този футболист, който всички познаваме. Джерард е слаб цял сезон. Тевез(също един от „любимците” ми) не направи нищо съществено, освен един красив гол. Меси може би игра на ниво, но той нямаше късмет да отбележи гол. Рибери. За него нямам думи. И без това не го харесвам, така че представянето му беше очаквано, поне според мен. Роналдо също не показа защо струва толкова много пари. Общо взето много от футболистите се представиха много под нивото си, което е жалко. Но такъв е футбола и точно това го прави интересен и непредсказуем.

Съдиите . Като цяло едно ужасно съдийство на това световно. Всички помним огромните грешки на мача Англия – Германия… и още куп значителни и не чак толкова досадни грешки.

Но как няма да има такива грешки след като съдии са хора от държави, в които не се знае дали въобще има футбол… разни съдии от Киргизстан, Узбекистан, да не изброявам още от тези така напреднали в световен мащаб футболни страни, ръководят мачове на такова високо ниво.

Дори съдии като Розети, макар и малко по-прехвален според мен, все пак е съдия от високо ниво, но всички видяхме каква фрапантна грешка допусна той. Просто не е сериозно на футбол на такова ниво и с такъв залог, грешки и неадекватни съдийски решения да оказват влияние върху резултатите. Тъжно е, при това много тъжно! Може би Хауърд Уеб се представи на ниво, въпреки някои леко спорни отсъждания във финалия мач.

В заключение бих казал, че се радвам, че все пак европейският футбол доминира. Първо, второ и трето място се заеха от представители на Европа, което може само да ни радва. Едно е сигурно. Този мондиал промени историята. Имаме чисто нов шампион на място, което за първи път се провежда световно първенство. Всичко е добре, когато свършва добре!

Магията завърши. Но само след някакви си четири години отново ще се завърне. Надявам се още по-интересна, още по оспорвана. И дано бъдещият шампион е именно следващия домакин, а имено Бразилия.

Ps. Моля ви, не правете това у дома си! Нито на терена!


и
това.

update: Събрани цитати на коментаторите и водещите в студиото. Сами си направете изводите.
цък

0 thoughts on “Световното. Размисли и страсти около него. Обзор.

 1. Alexander

  Ne si gram obektiwen … dai wideo na towa kak Puyol zadyrja Robben ili na towa kak Iniesta udrq chowek bez topka 🙂

  Reply
 2. stanky Post author

  Още в първите редове пише, че цялата статия няма да бъде обективна и че изразява лично мнение.

  Снимката и gif-а съм ги прикачил, защото това трябва да бъде наказвано от всеки един съдия. Такива сблъсъци могат да доведат до много тежки контузии.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.