Приключение с Vivacom

Преди няколко дена се обаждам на оператор за да попитам колко оставащи включени минути и трафик ми оставят за да си направя сметка, защото наближава датата на която излиза фактурата. По принцип говоря толкова колкото ми е необходимо без да се ограничавам, но просто следя редовно движението по сметката и оставащите включени услуги, които имам. Да кажем, че и трафика ми стига, защото използвам предимно 4sq на телефона си и от време на време да проверя как вървят мачовете от Livescore.com. Та да се върна към проблема. Обаждам се на оператор и той ми казва, че имам някакъв брой минути(не е от значение, а и не помня) и 10на MB оставащ трафик. Няколко дена по-късно разбирам, че трафика е свършил, а ми се наложи да ползвам малко нет извън включеният в пакета. Предполагам, че и сами се досещате, но аз пак да си кажа – НЕ ГО ПРАВЕТЕ или поне внимавайте какво и колко използвате, защото тарифата е дооооста солидна.

На следващата сутрин проверявам сметката си – имах около 2 лв.. До тук добре. Няколко часа по-късно сметката стана около 5 лв., а аз не съм ползвал телефона. Реших, че има забавяне в системата и че това е реалната стойност, която дължа. Все пак съм ползвал услуги над включените и е нормално да имам дължима сума. Към 18 часа реших отново да направя проверка и видях, че вече дължа 19 лв. и някакви стотинки, а аз не съм ползвал телефона!

Обаждам се на оператор и той потвърждава, че имам текущо потребление около 19 лв. Отново реших, че има забавяне и че явно съм прекалил с мегабайтите.  Все пак ми се видя множко и попитах какво мога да направя за да се преразгледа тази сума. Операторката ми каза, че може да се пусне запитване за преразглеждане на дължимата сума. Реших да се възползвам и ѝ казах да пусне запитването.

Три – четири часа по-късно си проверявам сметката и виждам 54 лв. текущо потребление. Изненада, използвах телефона, но съм провел 2-3 разговора, да кажем на обща стойност 1 лев. Звъня пак на 123. Отново оператор ми обяснява, че има забавяне около 2 часа(ех колко е удобно това забавяне)  при обновяване на данните, които те виждат и че може предишната операторка да е видяла все още не обновени данни. Няколко пъти ми предложиха да си сменя плана опитвайки се да се отклонят от разговора, докато аз обяснявах че за сега съм доволен от него и че ако искам да го сменя, ще се обадя допълнително. Зададох и въпрос за забавянето, което те твърдят че е около 2 часа, а при мен сметката нарасна драстично чак след ~20на часа. Попитах ги дали според тях това не е един вид заблуда – реално нямаш представа колко може да трае това забавяне и дали въобще го има, а и никой не ти казва че при проверка на сметката “системата им има забавяне“. Т.е. излиза, че вие се обаждате и питате колко пари дължите – казват ви X сума, която обаче може да не е актуална защото евентуално можело системата да не обновила информацията и оператор реално може да ви подведе, без той да го иска. На мен лично това ми се вижда адски абсурдно – клиент да няма реална информация за това какви пари дължи във всеки един момент. Просто не виждам логиката!?

За мен проблемът е следния: аз съм ползвал дадена услуга и не съм против да заплатя за това което съм ползвал, обаче реално аз се чувствам подведен от системата, защото тя ми предоставя некоректни данни, които могат и подвеждат клиента. Това не ми харесва и аз не го намирам за нормално и коректно, но това си е лично мнение и надали на някой му пука за него.

Да се върнем на разговорите с операторите и развитието. Както написах по-рано, предният оператор, този с който говорих към 19 часа, каза че ще пусне запитване за преразглеждане на фактурата(която все още не беше налична, защото излиза на следващият ден). Оказа се, че наистина момичето си е свършило работата и е пуснало запитването за преразглеждане. Поне операторката с която говорих доволно време потвърди и ми каза, че трябва да очаквам забавяне с няколко дена на фактурата, като трафикът който съм надвишил ще бъде тарифиран на 0.10 лв. Защо на тази тарифа – нямам идея, а и не искам да знам честно казано.

На 09 септември разбирам, че моята фактура вече е налична. Казвам го защото някой от операторите ми каза, че след като е пусната заявка за преразглежда и фактурата ще се забави за да може при някакво развитие, аз да получа реална фактура с коригирани данни. Проверявам на номер *123# стойността ѝ и виждам, че имам 66.18 лв. с ДДС и текущо потребление 54.93 лв(честно казано тук малко ми настръхнаха косите, но се оказа, че пак било забавяне в системата). Оператор ми потвърди, че всичко е наред и че наистина е забавяне(защо само при мен, при положение че правейки проверка при него няма такова – не знам). Тук пак задавам въпроса: как може в тяхната система да липсва закъснение, но при проверка без оператор да има такова? Нали системата е една, уж!?

На 12 септември през деня проверих на *123# и в сайта дали има някакво развитие с фактурата – данните си бяха познатите. Вечерта се обаждам на оператор за да го питам за оставащите си включени минути в пакета(вече ще започна още по-често да следя движението им, защото явно закъснение винаги има). Операторът ми казва колко минути имам и реших, че така и така съм се свързал с него,  да го попитам за евентуално развитие по моят случай. Изчаках нан линия и за огромна изненада операторът ми казва, че има взето решение и че дължимата ми сума е коригирана на  6.14 лв. В първият момент не бях сигурен дали съм чул правилно и го помолих да повтори.

Вчера платих сумата от 6.14 лв. в магазин на Vivacom и се надявам всичко да бъде наред. Задавам си и въпроса: какво ли щеше да стане ако не бях решил да говоря с оператор и да обжалвам стойността на фактурата, а просто да отида и кротко да си платя. Може би просто щях да съм поредният клиент, който прави това редовно всеки месец. Въпрос, на който надали ще разбера отговора.

Отново искам да кажа, че нямам проблем с цените или включените услуги в пакета. Когато съм подписвал договор съм имал възможността да се запозная с условията. Нямам и проблем с цената, която плащам – когато ползваш услуга е редно да си заплатиш стойността ѝ. Просто съм твърдо против това, че заради прословутото забавяне в тяхната система, клиента няма реална представа за стойността на услугите, които използва или дължи.

За мое щастие историята се разви благоприятно и аз получих това, което исках. Просто вече ще имам едно на ум, защото преди тази случка, аз бях изключително доволен от услугите на Vivacom, които ползвам вече близо 4 години. До сега не бял имал проблеми и те не ми бяха давали повод за негодувание. Дано това да бъде първото и последното нещо, което ми направи лошо впечатление бъдейки техен клиент.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.