Размисли и страсти за Испания, Световното и още нещо

Не бях писал от много време, въпреки че имам куп започнати draft-ове на футболна тематика и не само, ама нали “светът е футбол“, та реших че е крайно време да драсна нещо. Да си излея душата, че иначе го караме само на тролване в стил Troll Football. 🙂

spain-football-team

снимка: sportal.bg

Започвам този пост с уговорката че не съм фен на Испания. Винаги съм бил за Бразилия и Германия, но на това световно май май нямам изразен фаворит. С играта си, бразилците ме улесняват и може би най-много стискам палци за Mannschaft-а, ама ще видим. Започвам с уговорката, защото исках да споделя мнението си за това което се случи преди малко с отборът на Испания..

Преди няколко години беше модерно всички да подкрепят Испания. Да, те биеха всичко живо наред и куп фенчета прекланяха глави към тики-таката, стил който лично аз не харесвам, няма и да харесам. Днес същите тия фенчета се радват на това че Испания изгуби, без да имат абсолютно никаква видима причина за това. Явно модата се смени и сега Испания трябва да бъде тролена, защото същите тези хорица трябва спазват модата. Това са същите тези фенчета, които викаха за Барселона или Манчестер Юнайтед преди известно време. Фенчета за по един ден/един сезон. Ако някой познат чете – да не се обижда, тук говоря за ‘фенчетата’, които утре ще викат за новият отбор който ще бие цял сезон и ще бъде модерен. Останалите са си нормални, истински фенове – тези които подкрепят любимият отбор и в добри, и в лоши моменти.

Идеята на всичкото това което казвам е че е много лесно да нападаш, когато някой се провали. Много е лесно да критикуваш, когато нещо не се получи. Аз винаги съм бил от онези фенове, които имат своите пристрастия към даден футболист или отбор, но ако играчът/отборът X не ми харесва по някаква причина, това не го прави автоматично слаб играч/отбор – с малки(или не чак толкова малки) тролски изключения, разбира се 😀

Точно такъв пример е Испания – не им харесвам играта. Както казах и по-горе – не харесвам и тики-така-та им и много се радвам че тя беше разгадана от доста отбори на клубно и световно ниво и хората все по-лесно й намират работещо противодействие. Но никога няма да кажа че Испания е слаб отбор, най-малкото защото това ще граничи с лудост. Как можеш да наречеш отбор който за десетина години промени изцяло футболът и доминираше на национално и клубно ниво? След изключителната бомба която ни поднесоха на този шампионат явно хората много бързо забравиха факта че отборът спечели Европейско, после Световно, после пак Европейско. Бареселона няколко години доминираше на клубно ниво в европейските турнири(това го казвам с особена нерадост, но фактите са си факти). Атлетико спечели Лига Европа, после игра финал на Шампионска лига. Реал Мадрид вдигна така чаканата ДЕСЕТА – нещо за което бях тръгнал да пиша отделен пост, но нещата се размиха във времето и лека полека изгуби смисъл. Hala Madrid!

Предполагам че Дел Боске ще бъде разпънат на кръст от многото критици. Може би с право, може би не. Аз лично много се изненадах от решението му да не повика футболисти като Йоренте/Льоренте (както прецените) или  Негредо – двама нападатели които направиха силни сезони в клубните си отбори, за сметка на Торес, който милия… ами не си го може(вече). Защо не викна Дани Карвахал – момчето игра цял сезон на супер ниво в Реал, вдигна КЕШ? Защо да се лишаваш от такива футболисти? Мата на скамейката, Виля на скамейката и още и още. Разбира се лесно е да се говори при свършен факт, но аз тези неща си ги мислех и преди началото на първенството. Може би ще им даде шанс и време за игра в третият мач, когато вече резултатът няма да има значение.
Явен беше факта (според мен) че треньорът заложи на ядрото от футболисти които донесоха толкова много на Испания през последните години, така че може би решението му беше правилно. Може би 90% от треньорите по света биха взели същото решение(чуто в коментар по време на мача, нещо за което и аз съм съгласен), но очевидно това се оказа неправилното решение. Годинките ли си казаха думата, големите очаквания ли, презадоволените от към успехи футболисти ли не си дадоха зор? Надали ще получим отговори на тези въпроси, а може би отговорите нямат значение. Едно обаче е важно – след няколко дена световният футбол ще има нов Цар, така че на нас ни остава само възможността да гледаме и да се надяваме че това ще бъде нашият отбор, който и да е той.

Та да, малко хаотичен пост, които обаче цели едно – дори и да не ви харесва нещо или някой, това не го прави слаб(о) или недостойно. Още повече когато това нещо/някой постига успехи и мачка всичко наред в дълъг период от време. Фактите са факти и ние трябва да живеем с тях, всичко друго е илюзия. Или пък губене на време в безсмислени спорове или безкрайно тролване – нещо което си заслужава ако се прави качествено и с качествени, за целта хора 😀

И за финал – не хранете троловете! Те сами ще се изядат :p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.