За пороят, трагедията във Варна, Управлението и още нещо

Започвам с предупреждение – този текст няма да бъде обективен, ще бъде на база на нещата, които съм гледал/слушал/чел по медиите и ще бъде кратък (това беше сутринтра, когато започнах draf-та. Сега може би няма да съм).  И със сигруност няма да съм обективен.

Мисля си че няма да изненадам никой с новината че навън вали. Вали от повече от месец. Вали всеки ден. Вали като из ведро, вали силно, направо ще ни удави. Това няма кой и няма как да го контролира. Можем само да псуваме, да се мръщим, да пускаме статуси за дъжда, да записваме клипчета и да правим снимки. Друго не можем. Можем само да се оплакваме и да мрънкаме. Нещо, което правя предимно в този блог. Мрън!!!

Няколко лични наблюдения за нещата, случващи се в държавата

Не претендирам за изчерпателност. Не предентирам за обективност. Пиша този текст, много жестоко ефектиран. Седя в любимият Бар Наргиле и гледам новини. Гледам само картинки. Новините нямат звук. Картинките са достатъчни. Навън вали и водата дави хора. Бройката на загиналите във Варна и Добрич нараства. Сигурно бройкта ще се увеличи. Много съжалявам за тези хора, но няма какво да направя по въпросът. Мога само да съжалявам. Да гледам новини и да псувам. И да се моля да няма повече жертви.

Псувам и искам да крещя! Хората се давят, защото едни други хора само седят, говорят глупости и си пълнят гушите. Дебелеят, изказват се по телевизията и останалите медии, а през това време дебелеят. Ядат депутатски кюфтета и дебелеят. А хората се давят!!! Докато тези хора се давят разни излишни елементи като Орешака, ЙвоФчеФ и компания водят политически кампании. Хората се давят, те говорят за политика. Псувам ви! Крещя и ви псувам! Защото сте долни. Защото сте жалки! Защото сте помияри! #ОСТАВКА!

Потопите и наводненията

Колко наводнения трябва да издавят народът за да може някой да стане от дебелият си гъз и да хване да направи нещо за тези хора? Може би всички помним големите наводнения преди няколко години. Стотици, хиляди хора пострадаха по един или друг начин от тези наводнения. Много животи се промениха. Много семейства изгубиха своят дом, прехрана, имущество и животи. И всичкото това, защото едни дебели, преяли хора(хора не е точното определение) не си вършат работата, която трябва да си вършат. Те просто стоят, ядат, дебелеят и не правят нищо! А хората ги залива вода!

Сигурен съм че с известна сума пари и добре организирана работа може да се свършат доста полезни неща. Могат да се вземат мерки. Само трябва някой да стане от дебелият си… и да се хване да свърши малко работа.

Навън вали и това не може да бъде контролирано. Но това което може да бъде контролирано е да бъдем подготвени. Реки заляха имоти. Отводнителни канали заляха хората. Всичкото това нещо можеше да бъде почистено, да бъде подготвено за най-лошото. Да, природата е непредвидена и срещу това не можем да се борим. Това което можем да направим е да се подготвим и да хванем да си свършим работата. Да накраме общини, кмветове, политици да хванат да си свършат работата. Да се вземат нужните мерки и да бъдем подготвени. До колкото е възможно.

Искам да попитам дали някой хвна и почисти каналите, речните корита и другите подобни? Аз лично не съм видял. Някой направи ли диги? Някой изхвърли ли боклуците, които пречат на водата да върви по своят път? Краткият отговор е НЕ! Може би някъде се случиха подобни неща, но със сигурност не е достатъчно. Със сигурност има много работа.

Трагедията във Варна

Защо се случи това нещастие, на което ние станахме свидели? Аз лично гледах само репортажи и снимки. Дори не мога да си представя какво им е на тези хора. Ума не ми го попбира. Защо се случи това? Защото навън вали. Вали от много дни. Тази вода трябва да отиде някъде. Къде отива тази вода? Отива в канал, който е създаден за тази цел. Какво се случва с този канал? Случва се това, че явно едни хора, от една друга порода(няма да използвам епитетите, за които си мисля, защото ще бъде твърде крайно) от години строят незаконно. Сечат горите. Правят катуни, правят колиби на места, на които не трябва. Някой им позволява. Някой не си върши работата, защото никой не го интересува. Не съм ходил във Варна, не знам как изглежда този квартал и какво точно има там, но гледах клипчето от тази статия. Ако дори 1% от това което виждам е истина, то нещата са ТРАГИЧНИ! Кой им позволява да строят там? Кой не си е свършил работата, заради която взима пари? КОЙ? КОЙ? КОЙ?

Ако някой си беше помръднал дебелият… да ГЪЗ, за дебелият гъз става дума, може би нещата нямаше да са такива каквито са сега. Може би пак щеше да има наводнение. Едно е сигурно(според мен) – нещата нямаше да са в такъв мащаб. Сигурен съм че нямаше. Ако живеехме в нормална държава, в която политиците си вършат работата и мислят (поне малко) и за хората, а не за собствените си ГЪЗове.

Група хора, от расата за която става дума, е решила че може да построи ‘жилища‘, на място на което не би трябвало и години по-късно се случват нещата, на които ние ставаме свиделите. Не се случват неща – случва се трагедия!

Една раса строи незаконно от десетилетия. Разбира се това не е само там. Днес е във Варна, утре ще е другаде. Това не променя факта, че това може да се случи. Безхаберието на държавата и управляващите през всичките тези години доведе до факта, че тези незаконни строежи са се превърнали в самостоятелни квартали. В София. Във Варна. В Пловдив, абе на всякъде. Може би няма град в който да няма поне един квартал, в който преобладават ‘временни постройки’, бараки и катуни, неречете ги както искате, няма значение. Хората се давят, хората ги залива вода, само и единствено защото едни плужеци не си вършат работата!

Проблемът не е във въпросната раса, проблемът е в нас. Проблемът е в това, че позволяваме на тези дебили да ни управляват всичките тези години. А ние си стоим и ги търпим. Това ще се промени! Вярвам, че ще заживеем в по-добри условия. Рано или късно ще изжъжънем цялата плява и ще заживеем на по-добро място. Вярвам!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.