RE-Start на блога

Ето че му дойде времето на нещо което се каня да направя от много дълго време. С новият WordPress 3.6 и поради настъпилите промени, реших че трябва да преправя структурата на сървъра и да мигрирам българският блог на поддомейн.

Голямата миграция

Ето много кратък changelog на случилото се:

  • След като сте попаднали тук, би трябвало да сте забелязали че блога се подвизава на blog.metodiew.com. Това означава че metodiew.com/blog/ ще бъде променен и по всяка вероятност ще бъде използвам за другият блог.
  • Бяха изтрити и редактирани някои от старите постове. Тъй като така и не успях да се активизирам и да блогвам по-често, публикациите не бяха кой знае колко, но от мен да знаете, че цялата процедура отнема много време и нерви. Нещо което надали бих се захванал да правя отново. Това наложи редакция на част от текстовете, но пък радващото е че за тези 3 години виждам съществена промяна в себе си. Надявам се в по-добра посока 🙂 (леле колко зелен съм бил преди има няма 3 години :/)
  • За външният вид все още не съм избрал тема, но на този етап съм доволен от Twenty Twelve. Не съм решил все още, но може би темата ще бъде сменена.
  • Махнах някои стари plugin-и, които не се ползваха активно и/или реших че ме дразнят. Намалил съм и бройката им(не че бройката е от значение ако плъгинтие са писани кадърно), но това също нещо, което се променя динамично.
  • Тъй като учудващо за мен, има някои не лошо позиционирани публикации, съм пуснал и redirect от старата инсталация към новата, за да може хората да достигат по-лесно до постовете.
  • Покрай почистването на стари публикации, теми и плъгини съвсем логичното се случи и зачистих базата данни от ненужна информация и таблици. За по-лесно реших че ще е добре да започна почти от начало с чиста инсталация и миграция само на нужните неща(текст, картинки и т.н.). Въпреки че процеса беше досаден и отне време съм доволен. Един вид късно пролетно почистване, ама през август 😉
  • Редактирах и добавих няколко запланувани страници
  • Има и други неща, но не мисля да давам пълен отчет на свършената работа 🙂

Ето че вече сме на нов URL address, с нова WordPress версия, нова тема, само авторът е същия 😀

Защо беше нужно това?

Всичкото това трябваше да се случи, защото исках да направя промени по файловата структура на сървъра и да почистя root директорията. Така metodiew.com остана чист и готов за пускане на английски блог(най-сетне), нещо което отлагах твърде дълго. В него ще се опитвам да списвам различни неща от WordPress development процеса и други неща свързани с WordPress, програмиране и всичко, което реша че искам и мога да споделя.

При желание, може да си обновите RSS емисията, а също така да хвърлите и един поглед на английската версия.

Тъй като имах много неща на главата и в комбинация с мързел, отлагах твърде дълго всичките тези задачи, стана така че изпуснах времето за не малка част от нещата за които исках да пиша в последните месец-два. Още едно доказателство, че днешната работа не трябва да се оставя за утре, за уикенда или както се оказа в моят случай – за един-два месеца по-късно… Point taken и дано това да ме мотивира да не отлагам (твърде много) личните си задачи.

Сега остава само да се активизирам и да започна да пиша по-често, но това е въпрос на лична мотивация, време и дали наистина имам и искам да кажа нещо. Вярвам че има и е така, но крайният резултат ще се види в по-късен етап.

Ако забележите нещо нередно, ще бъда благодарен да споделите 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.