Световното и БНТ


Дълго време се чудех дали има смисъл да пиша изобщо, но след като чух днешните коментари чашата преля. Да, не съм телевизионен специалист нито пък критик, но като футболен ценител и зрител, смятам че имам право на мнение и още повече, това е моя блог и тук имам право да пиша, това което аз преценя. Но стига толкова уводни думи, искам да премина към същността.

Както всички знаят, в момента света е футбол. Той е на всякъде около нас, дори това да не се харесва на някой.  Както всички знаем, БНТ предава мачовете от Световното първенство и всички студия преди и след тези мачове. Не знам от къде да започна, но като цяло разочарованието от всичко видяно и чуто до тук е огромно!

Студиото. Водещите, особено женската част от тях, са меко казано… трагични. Тези дами не знаят къде се намират и за какво са сложени там. Изключение правят мадамите с въпросите и sms-ите, но всички знаем и сме виждали и чували какви ли не глупости, докато те убеждават да си дадеш парите за поредния sms с отговор на невероятния въпрос( 😀 ), така че от тях надали някой е очаквал нещо различно.

Водещите не спряха да повтарят как БНТ е една от много малкото телевизии, по които можем да гледаме всички мачове директно и абсолютно безплатно. И браво за което! Но и това не е на 100% вярно, защото по време на почти всеки мач имаме проблеми или с картината или със звука и разбира се за това се обвиняват организаторите и трасетата, но силно се съмнявам, че вината е у тях. Гостите, които се канят, с някои изключения разбира се, са просто изумителни. Та те говорят повече глупости дори от самите водещи, което е изключително трудно, предвид голямата им продуктивност.

Коментаторите. За тях надали ще може да опиша всичко, което искам да кажа, но ще се опитам да спомена някои неща.

Първо, още на първия мач въпросните хора, които са пратени там за да коментират на живо, не са си направили труда поне с правилата да се запознаят. Въпросният коментатор, който да ме прощава, че не му запомних името, изтърси невероятна глупост и започна да критикува съдията, който отмени гол заради засада и тук стана страшно, по-скоро смешно, но все пак… Няма да влизам в подробности, но засада наистина имаше и тя беше очевидна, стига да си запознат с правилата на футболната игра, което очевидно въпросният господин не беше сторил.

Понякога се чудя дали има разлика от това, което ние гледаме и това, което те коментират. Толкова са неадекватни и такива глупости бълват, че това е трудно да се опише.

Не искам да пропусна и това, че не спират да говорят през цялото време, някой тук ще каже „ нали това им е работата?” – да така е, но когато коментираш такова голямо събитие трябва да бъдеш подготвен с разни интересни факти и статистики. Трябва да ги поднасяш по приятен и интересен начин на зрителите. Не трябва да споменеш всички имена, през които минава топката, както те правят, нали и ние гледаме, и ние виждаме кой на кой е подал, това не винаги е интересно. Не трябва да си до болка и ужас монотонен и скучен.

Тук искам да дам пример с професионалистите от телевизия Диема, който е гледал мач от Висшата лига, знае за какво става въпрос и знае какво се нарича професионалист в пълния смисъл на думата. С носталгия си спомням начина, по който ни поднесоха Европейското първенство и целия професионализъм, който вложиха в отразяването. Май се отплеснах, но това е от носталгия към перфектно свършената работа.

След мача Англия – Алжир, госта в студиото си позволи невероятно груб език и нечувани епитети за футбола и футболистите. Да мача беше изключително скучен и безинтересен, но с какво право може да си позволи човек да говори по този начин за тези хора по терена. Какво е постигнал въпросният повече от тях за да говори по този начин? Как може да си позволи да говори по този начин в ефира на „най-гледаната телевизия”? Добре, че е това световно, за да го натякват непрекъснато как БНТ е най-гледаната и предпочитана телевизия и как сайта им бил най-посещавания. Браво, трябва да се радвате на това, защото след един месец надали ще можете да се похвалите с подобно постижение, поне в близките няколко години, до следващия голям форум, който искрено се надявам да не отразявате вие.

Примери за зле свършената работа има много, но честно казано, нямам намерение да си развалям още повече настроението, а и това няма да ми попречи да се насладя максимално на магията наречена футбол.

За финал мисля, че е важно да уточня, че уважавам труда на всички хора, които правят това първенство достъпно за всички нас и по никакъв начин не искам да омаловажавам техния труд, защото съм сигурен, че работата никак не е лесна! Но ако щом си се захванал с нещо така голямо, би трябвало да си се подготвил доста сериозно, а от това което видях до сега, това ни най-малко не е така.

Единственото позитивно нещо в цялата работа е това, че първенството е достъпно за всички хора и не е нужно да си абонат на кабелна или цифрова телевизия. С това се изчерпват положителните качества.

Държа да уточня, че това е лично мое мнение и всеки е добре дошъл да сподели личното си мнение по въпроса.

3 thoughts on “Световното и БНТ

  1. stanky Post author

    Това трябва да го приема за комплимент ли?
    И ако да, все едно ти не знаеше до сега. хахаха

    Reply
  2. Pingback: stanko's corner » Blog Archive » Световното. Размисли и страсти около него. Обзор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.