WordUp! Conference 2013 и моите впечатления

В съботата на 27 април се проведе WordUp! Conference 2013. Конференция която събра специалисти, ентусиасти и хора занимаващи се с WordPress и всичко свързано с него. Събитието беше организирано от NewBusiness Tools, начело с Александър Желев, а хората от Академията на Телерик любезно предоставиха зала за провеждане на събитието. Тук накратко ще се опитам да преразкажа какво се случи, какво видяхме и слушахме и как всичкото това беше организирано, разбира се, пречупено през моята призма.


Лекторите ни бяха подготвили доста интересни презентации. По-голямата част от презентации бяха с по-техническа(разбирай developer-ска) насока и това може би изненада част от присъстващите. Не че по-developer track-а е нещо лошо, не разбира се :). Обаче голяма част от аудиторията (може би) не беше подготвена за такъв тип talks.

Ето тук идва първият проблем – известно време преди самата конференция бяха пуснати няколко анкети, в които организаторите запитаха аудиторията какво желае да чуе и така да се ориентира в каква насока да бъдат презенациите – по-скоро developer-ски или по-скоро не. От това което знам е че на част от лекторите им е било казано че се с по-голям интерес се очаква сесиите да бъдат по-скоро по-developer-ски и съответно те се бяха подготвили точно за такива.

Предполагам че може да си представяте погледите на non developer хората когато Ицо говори за писането Extensible Pluging или съветите които Ива сподели за правилният подход при създаване на WordPress теми. Или пък автоматизираният(мързеливият) подход на Коко за инсталиране и поддържане на WordPress сайтове – lazywp-install. Тук искам да подчертая че самите лекции бяха супер, проблемът беше по-скоро в това че не са за такъв тип аудитория.

Благодарение на поканата на Марио имахме и специален гост от Холандия – Marko Heijnen, който говори за това как хората гледат на WordPress и честите грешки, които потребителите допускат. А пък самият Марио ни показа различни платформи базирани на WordPress и даде примери за това как WordPress не е просто блог система или платформа за малки сайтчета, ами е един страхотен инструмент и за създаването на сериозни проекти.

Димитър Николов имаше тежката задача да ни събуди с първата лекция. Разказа ни защо е влюбен в WordPress и как иска връзката им да продължи дълго. Миглен ни говори за WordPress сигурността, защо тя е важна и даде някои полезни съвети за това какво можем да направим за да се предпазим от пробиви, базирайки се на своят опит. Сокол от host.bg ни сподели за Ахилесовата пета на WordPress и разказа за често срещаниете проблеми, които техните клиенти изпитват, а Пламен Петров погна с неговата мотика за блогъри.

До тук всичко звучи супер и наистина беше така. Лекторите се постараха и ни забавляваха с интересни и полезни неща. Или поне на мен ми беше интересно.

<hate>

Обаче до тук спирам с доброто. Имаше много неща, които не ми харесаха. И не, това не бяха лекторите. Както вече казах, те бяха доста интересни и имаше какво да се чуе и види. Част от проблема както вече споделих по-рано, бе в това че част от лекторите бяха подведени за аудиторията и нейните интереси, както и какво те ще очакват. Предполагам че това доведе до момента, в който темите се оказаха по advanced за част от присъстващите, но не това беше най-основният проблем.

Нещо, което мен лично много ме подразни е че нямаше тениски, материали за писане, лепенки и други такива дреболии които обикновено се раздават на подобни събития. Казвам всичкото това, защото при представянето на събитието на една от поредните ежемесечни събирания на потребителската група на WordPress България, ни беше разказано че събитието е вдъхновено от WordCamp. Съответно очаквах че и на WordUp ще бъдем посрешнати с тениски, рекламни материали за писане или ваучери за отстъпки за някоя хостинг компания(обикновено те спонсорират подобен тип event-и), кафе, кетъринг и т.н. Все неща, които се предлагат на WordCamp София, а и не само.

Друго което не ми хареса беше липсата на обяд. Академията на Телерик е страхотно място за провеждане на такъв тип конференции, но за съжаление изборът на места за хапване в района е ограничен. Не че липсата на обяд, кетъринг и т.н. е толкова фатална, но е доста по-приятно когато видиш че са се погрижили за теб и са се постарали да направят изживяването още по-приятно. Така вместо да останем в академията и да правим “нетуоркинг” и т.н., ние трябваше да се организираме и да се разходим до The Mall за обяд.

Казвам всичкото това, защото събитието не беше безплатно. Цената му беше същата като WordCamp София през последните 2 издания(на тях съм ходил, за тях мога да кажа). А там цената включваше всичките тези неща, за които споменах по-горе. И да, също както на WordCamp, така и тук лекторите говорят for free(разбирай безплатно), като те сами покриват личните си разходи – път, престой(ако не са от София/България), храна и всичко което може да се сетите.

Отново държа да подчертая, че проблема не е в самите пари! Изобщо не е. Проблемът (поне за мен) остана това, че аз така и не успях да разбера къде отиде сумата от моят билет?! Ще си позволя отново да дам сравнение с WordCamp, където в цената на билета са включени по-горе изброените ‘благинки’ – неща които го правят толкова по-приятна конференция. Също така знам че с остатъка от парите от билета би трябвало да отиват за за зала, кетъринг, а каквото остане(ако има такова) отива за WordPress Foundation, който пък от своят страна помага за организацията на WordCamp-овете по света. Тук за сега не се знае какво точно се случва и все още се чудя къде ще отидат парите от билетите. Казвам това нещо, защото лекторите в до голяма степен се организираха сами(познавам почти всички от тях, за това мога да твърдя подобно нещо) и разпространиха информация за конференцията и Телерик любезно подсигури зала за провеждането ѝ. Реално погледнато след като имаш лектори и зала(най-трудни за осигуряване, според мен), другите неща по организацията би трябвало да са доста по-гладки. Но може и да се бъркам…

Още веднъж искам да благодаря на лекторите, на Marko за гостуването, на Марио за това че по негова покана успяхме да се запознаем с един от много значимите хора в WordPress Community-то, на Telerik за гостоприемството и разбира се на всички присъстващи в залата.

</hate>

Споделям всичко това, защото ми се струва редно тези неща да бъдат казани. Говоря по този начин за парите, защото WordPress е Open Source и всичко около него е прозрачно. Това го прави толкова добър! Защото всеки един може да помогне с нещо, без значение в какво може да прави най-добре – било то писане на код, правене на дизайн, преводи, помощ във форумите и т.н. Точно тази прозрачност прави и WordCamp-овете така хубави конференции.

UPDATE (08.05.2013)

Ето какво казаха и другите по темата:
Марио, Ицо, Коко и Ива.

6 thoughts on “WordUp! Conference 2013 и моите впечатления

 1. Voltron

  Не забравяй, че WordCamp се прави с идеална цел (тоест не се гони печалба). Докато това си е събитие организирано от фирма и е вероятно (не съм сигурен) да се търси финансов резултат.

  Reply
 2. metodiew Post author

  Не съм забравил за идеята на WordCamp. Просто когато даваш такова сравнение се очаква поне малко да доближиш идеята.
  А иначе бих използвал “организирано” като поправка.
  Благодаря че се отби и че даде своето мнение 🙂

  Reply
 3. Pingback: За WordUp! и “организацията” | On the road

 4. Pingback: WordUp! Задкулисно - Мързеливец и Co.

 5. Pingback: Историята на един WordUp... | Марио Пешев : Mario's cosy cavern

 6. Pingback: WordUp! Conference Sofia 2013 | Сайтът на Силвина

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.