WordCamp 2011 София

На 25.09.2011 в Elieff center се проведе WordCamp 2011 София – конференция посветена на платформата WordPress.

Това ми беше първият камп, на който присъствам и съм адски доволен че имах възможността да отида (благодарности към Марио – той си знае). Събитието определено си заслужаваше, а и няма как да бъде иначе, защото самият Matt беше един от лекторите.

Няма да правя подробно описание на WordCamp-а, защото няма да мога да разкажа всичко, а и не виждам смисъл да го правя. Този, който прочете това само ще може да предобие представа за това кавко е изпуснал по една или друга причина.

След като се регистрирахме и взехме тениски, значки и лепенки остана малко време за закуска. Малко след 10 дойде време и за първата презентация. В нея Петър Стойков – Longalon говори за спама, троловте и  коментарите, които само цапат публикацията. Също така сподели и своите начини и стратегии за защита и предпазване от коментиращите и техните изцепки.

Веселин Николов – dzver ни показа на бързо няколко начина за създаване на разширения (plugins & widgets). Главен герой на презентацията беше Bugs Bunny.

“Кратък уеб” беше презентацията на Еленко Еленков, в която тойсподели своето виждане за бъдещето на блогването. Говореше с факти и примери от личният му блог.

След обедната почивка имаше Q&A с Matt Mullenweg . Той ни разказа за това как вижда развитието на WordPress и в какви подобрения и новости можем да очакваме в следващите версии. Спомена и очакваното от повечето хора, че WordPress ще се доразвива и като CMS система. Лично в мен остави адски приятно впечатление, че е един весел и лъчезарен човек. Много е важно да се отбележи, че Matt обича ракия. 😀

Успях да си открадна минутка и да се снимам с него.

Matt and me, #WCBG 2001

Рая Юнакова, която ни показа и направи кратко демо на платформата на Майкрософт – WebMatrix. Ако някой има интерес, може да я пробва. Казаха че е безплатна – или поне за сега 😀

Любомир Русанов от Суперхостинг.БГ сподели начини и трикове за повишаване производителността на блога ни и даде съвети за това как да да го направим по-бърз. Даде пример с реални ситуации и сподели някои добри практики и плъгините, които можем да използваме за нашият WordPress.

Стефан Кънев ни разказа какво е “Дебъг на навици”. Така се казваше неговата презентация, в която той сподели своите работните навици. Преди време съм чел неговата публикация в блогът му, но сега на живо ни разказа за това как той използва Pomodoro и тази техника го е направила по-продуктивен в работата си, а и не само. Общо взето, това беше презентация в която не се говореше за WordPress (въпреки че го спомена), но определено беше една от най-добрите и свежи. Според мен трябва да има и такива презентации и смея да твърдя, че тези които не я изчакаха – пропуснаха.

Лично аз се каня от доста време да се опитам да използвам тази техника, но както каза и лектора –

изграждането на навици също е навик

 

Събитието и презентациите бяха много интересни и всичко беше добре организирано. Надявам се, че и догодина ще имам възможноста да поседя WordCamp 2012.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.